Як підтвердити статус податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування?

З початком війни багато українців виїхали за кордон, продовжують працювати онлайн та отримувати заробітню плату/винагороду за свою роботу, як і раніше. Перебуваючи більше 183 днів на території іноземної держави (в більшості країн), маючи там «центр життєвих інтересів», - фізична особа чи юридична особа (в тому числі ФОП) стають податковими резидентами країни, в якій перебувають і відповідно мали б сплачувати податки з отриманого доходу в країні перебування, що як відомо подекуди є в рази більші, ніж в Україні. Особливо це стосується ІТ діяльності. Крім того, такі особи не звільнені від оподаткування в Україні за місцем їх реєстрації. Відповідно виникає подвійне оподаткування.

Фактичне проживання в іноземній країні для нас є вимушеним перебуванням. Уряди деяких країн визначились, що центр життєвих інтересів все ж таки є в Україні, бо в нас війна, однак не у всіх громадян України і не завжди цей центр інтересів знаходиться в Україні. Кожен випадок індивідуальний і потребує розгляду податковими органами. Саме тому варто звернутись до податкового консультанта в країні, в якій ви проживаєте.

Для того, щоб уникнути суперечок з податковими органами в країні перебування для громадян України, - після тривалих напрацювань та обговорень з представниками різних країн, - було вирішено, що податковий орган самостійно в Україні буде підтверджувати статус податкового резидента своїх громадян у формі довідки – підтвердження. А українцям потрібно буде представити цю довідку в податкових органах в країні перебування за бажанням або за вимогою контролюючого органу. Самої довідки не буде достатньо, адже для визначення центру життєвих інтересів беруть до уваги до прикладу наявність житла чи довготривалої оренди за кордоном та/чи в Україні; проживання сім’єю, відвідування дітьми навчальних закладів; отримання коштів виключно на рахунки українських банків чи/і іноземних; наявність економічних та особистих інтересів в країні перебування, тощо.

Оскільки війна цієї зими змушує наших громадян і далі перебувати за кордоном, це питання – уникнення подвійного оподаткування - залишається відкритим. Станом на зараз, Україна вже подала заявку на вступ до Організації економічного співробітництва та розвитку (англ. Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) та планується відкриття регіонального офісу OECD в Україні. Також на початку вересня була підписана угода про участь України в програмі ЄС Fiscalis для співробітництва в галузі оподаткування; Україна приєдналась до угоди про автоматичний обмін даними щодо фінансових рахунків. Це дає надію, що найближчим часом буде налагоджена робота між податковими органами України та податковими адміністраціями країн-членів ЄС. І відповідно, громадянам не доведеться самостійно підтверджувати, що він вже сплатив податки у своїй країні чи навпаки в країні фактичного проживання і не підлягає подвійному оподаткуванню.

А на разі, українці, для уникнення податкового оподаткування, - мають можливість отримати довідку – підтвердження статусу податкового резидента України, що видається безкоштовно за основним місцем обліку.

01.11.2022 року набрав чинності Наказ Мінфіну №248 від 19.08.2022 року, яким затверджено порядок підтвердження статусу податкового резидента України; форму самої довідки – підтвердження статусу податкового резидента України; та форму заяви про підтвердження резидентського статусу, що подається платником податків до контролюючого органу.

Так, згідно порядку - підтвердити статус податкового резидента України можна у формі довідки – підтвердження або на документах за спеціальними формами іноземних органів. Заява подається платником податків до контролюючого органу за місцем обліку, а особи, які не мають постійного місця проживання або які тимчасово не проживають за місцем обліку – до будь – якого контролюючого органу.
Заяву можна подати як письмову так і електронну через електронний кабінет. Станом на сьогодні, поки що ідентифікатор подачі електронної заяви відсутній, тому приходиться подавати в паперовій формі. Однак, я думаю, незабаром можна буде подати і електронну заяву.
Заява подається або самим платником податків або його належним представником.
Довідка видається протягом 10 календарних днів з дати отримання податковим органом заяви. І її можна також буде отримати в електронному вигляді. Податковий орган може відмовити у видачі довідки лише з підстав встановлених у самому порядку або підпункті 14.1. пункту 14.1 статті 14 ПКУ.
Відомості в довідці вказують українською та англійською мовою. Однак, на практиці її просять належним чином перекласти на мову країни, до податкового органу якої її потрібно подати.

Слідкуємо за новинами цієї теми та будемо в курсі подій!

*06.12.2022р.