Про бронь для ІТ

04.11.2022р. Верховною Радою України прийнято новий Закон України, який регулюватиме питання організації та порядок бронювання військовозобов'язаних. Після його підписання Президентом України та належного опублікування, Закон набирає чинності на наступний день за днем опублікування.
Що це за Закон та чому бронь ІТ спеціалістів “не працює” зараз?
Станом на сьогодні питання бронювання військовозобов'язаних в умовах правового режиму воєнного стану врегульовано Постановою КМУ №194 зі змінами від 07.09.2022р. Постановою визначено порядок бронювання. Нашумівшим листом Мінекономіки №2714-20/9420-03 від 08.03.2022р. навіть надано роз'яснення як скласти пропозицію бронювання, що подавати, куди подавати таку пропозицію і що бажано долучати до неї.
Сама постанова та лист зазнали нищівної критики, бо в кінцевому результаті не до кінця зрозуміло, як ІТ спеціаліст (а в переважній більшості це ФОП) має отримати цю бронь. Або ж як компанія, на яку працює такий спеціаліст - має отримати бронь працівників.
Справа в тому, що порядок надання бронювання для військовозобов'язаних прийнятий на виконання статті 25 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. А стаття 25 в чинній редакції станом на день прийняття постанови, листів, тощо, - визначає, що бронюванню підлягають лише ті військовозобов'язані, які працюють в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування та на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів та виконання мобілізаційних завдань (замовлень).
Відповідно, забронювати ІТ - фахівця можна лише тій компанії, якій встановлено мобілізаційні завдання (замовлення) і лише працівників такої компанії, а не ФОПів. Більше того, лише тих працівників, які безпосередньо виконують ці мобілізаційні завдання. Що по своєїй суті не дає шансу ІТ бізнесу забронювати ІТ спеціалістів і забезпечити діяльність компанії, проекту для клієнта.
Не зважаючи на ці всі нюанси деякі ІТ - компанії таки отримали бронь для частини працівників чи керівників важливих проектів. Ця бронь має термін і чи справді вона буде продовженою?
Згідно з прийнятою постановою КМУ №1259 від 04.11.2022р. строки дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, наданих військовозобов'язаним відповідними рішеннями Міністерства економіки згідно із постановою КМУ №194 від 03.03.3022р. які не закінчилися станом на день набрання чинності цією постановою - продовжуються автоматично на один місяць.
14.11.2022р. Мінекономіки надали роз'яснення, що постановою КМУ не передбачено прийняття Мінекономіки рішення щодо продовження строків дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, які не закінчилися станом на 04.11.2022. Це означає, що при продовженні строку дії відстрочки не потрібно оформляти вже ніяких додаткових документів.

Що зміниться?
Щоб уможливити прозоро новий процес бронювання - законодавець прийняв Закон 7687, яким змінив статтю 25 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. І тепер бронюванню підлягатимуть військовозобов'язані, які:
1) Працюють в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі коли це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів в особливий період;
2) Працюють на підприємствах, в установах і організаціях, яким доведено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі коли це необхідно для виконання доведених мобілізаційних завдань (замовлень);
3) Працюють на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг оборонного призначення для задоволення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань в особливий період, у разі коли це необхідно для виконання зазначених заходів;
4) Працюють на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Віднесення суб'єктів господарювання до таких підприємств, установ і організацій здійснюється за критеріями та у порядку, встановленими Кабінетом Міністрів України.

Отож, компанії, які не виконують мобілізаційні замовлення винесені в окрему категорію. Що ж тут є ключовим в цьому пункті норми Закону?
1) Компанія має бути критично важливою для функціонування економіки і критерії так званого “відбору” важливості будуть встановлені КМУ додатково;
2) Компанія має забезпечувати життєдіяльність населення (теж будуть відповідні критерії);
3) Забронювати можна буде лише осіб які “працюють”, тобто найманих працівників, серед яких можуть бути і гіг - контрактники (на мою думку).
Розробити вищевказані критерії для визначення - хто ж таки буде критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період - Кабінет Міністрів України має у двомісячний строк з дня набрання законності Законом 7687, а це орієнтовно до середини січня 2023 року. Чи продовжать ще раз відстрочку отриману раніше і на який термін - на разі не відомо. На мою думку, їх не продовжать, адже підстава для отримання броні з прийняттям нового Закону буде інша. Ну і не слід забувати, що точно не бронюватимуть військовозобов'язаних, які мають дефіцитні для Збройних Сил України військово - облікові спеціальності.
*Станом на 09.11.2022